Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 19 pro 2012, 17:43

Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem a Mett klobáskou

500g Grünkohl http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl
300g bůčku
4x Mett klobásky
2 cibule
125g prorostlého špeku (dá se koupit už nakrájený)
1pl vepřového sádla
200ml vývaru
1,5pl hladké mouky
pepř
sůl

Grünkohl očistíme od tvrdších stonku a opereme ve studené vodě. Ve velkém hrnci uvaříme dostatečně množství osolené vody a do vařící vhodíme Kohl, který pak musíme vtlačit pod hladinu. Jakmile začne voda znovu vřít počkáme ca.
1minutu a vybereme ho. Tento pro zachování zelené barvy vhodíme do připravené studené vody, promícháme a scezený necháme okapat.
Na pánvi si osmažíme cibulku se špekem a přidáním lžíce sádla. Zároveň vložíme bůček a také osmahneme. Vmícháme Grünkohl, který podlejeme vývarem, osolíme a opepříme. Necháme na mírném žáru asi tak 40 min. dusit(ca. po 30min. přidáme ty čtyři nožičky klobásky).
Nakonec odkryjeme poklicí a zahustíme vše hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Samozřejmě dle potřeby dochutíme.

Bohužel jsem nenašel český název pro Grünkohl a to ani u Wikipedia. Snad mi pomůže někdo z Vás. DOPLNENO
Ostatně je to vynikající zimní zelenina, která určitě obohatí Vás stůl.
Přílohy
Gruenkohl.jpg
Gruenkohl po uvaření
Gruenkohl.jpg (102.63 KiB) Zobrazeno 6100 krát
priprava.jpg
zapomněl jsem klobásky
priprava.jpg (77.65 KiB) Zobrazeno 6100 krát
v hrnci.jpg
už se to vaří
v hrnci.jpg (92.12 KiB) Zobrazeno 6100 krát
talir.jpg
den první s bramborem
talir.jpg (80.96 KiB) Zobrazeno 6100 krát
druhy den.jpg
se smaženým bramborem
druhy den.jpg (91.64 KiB) Zobrazeno 6100 krát
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Gruenkohl s bůčkem

Příspěvekod drobek » 19 pro 2012, 18:33

Podle mého soudu je to kadeřavá kapusta.Tohle je anglicky Kale nebo borecole (Brassica oleracea skupina nebo čeleď(?) Acephala) a je u toho tenhle obrázek.
kale.jpg
kale.jpg (25.49 KiB) Zobrazeno 6099 krát

U nás jiná kapusta k mání není. Existuje tahle, jarní zelená a taky purpurová (anglicky collard greens).
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Gruenkohl s bůčkem

Příspěvekod Mánek » 19 pro 2012, 18:57

Kapustu (tedy hlávkovou) máme já i Věrka rádi, i když ji děláme trošku jiným stylem. Vše je nakrájené a smíchané do kupy (včetně brambor), takže je to vlastně aintopf.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Gruenkohl s bůčkem

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 19 pro 2012, 19:38

Jo, je to ta kaderava. Dle toho obrazku. Diky
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Kadeřavá kapusta s bůčkem

Příspěvekod parles » 20 pro 2012, 00:56

Ano, je to vynikající zimní zelenina, taky to znám jen z Německa! Nevím, proč se to u nás nedá koupit?
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Další

Zpět na Jiné maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron

x