Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem a Mett klobáskou
500g Grünkohl http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl
300g bůčku
4x Mett klobásky
2 cibule
125g prorostlého špeku (dá se koupit už nakrájený)
1pl vepřového sádla
200ml vývaru
1,5pl hladké mouky
pepř
sůl
Grünkohl očistíme od tvrdších stonku a opereme ve studené vodě. Ve velkém hrnci uvaříme dostatečně množství osolené vody a do vařící vhodíme Kohl, který pak musíme vtlačit pod hladinu. Jakmile začne voda znovu vřít počkáme ca.
1minutu a vybereme ho. Tento pro zachování zelené barvy vhodíme do připravené studené vody, promícháme a scezený necháme okapat.
Na pánvi si osmažíme cibulku se špekem a přidáním lžíce sádla. Zároveň vložíme bůček a také osmahneme. Vmícháme Grünkohl, který podlejeme vývarem, osolíme a opepříme. Necháme na mírném žáru asi tak 40 min. dusit(ca. po 30min. přidáme ty čtyři nožičky klobásky).
Nakonec odkryjeme poklicí a zahustíme vše hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Samozřejmě dle potřeby dochutíme.
Bohužel jsem nenašel český název pro Grünkohl a to ani u Wikipedia. Snad mi pomůže někdo z Vás. DOPLNENO
Ostatně je to vynikající zimní zelenina, která určitě obohatí Vás stůl.