- 1.jpg (27.26 KiB) Zobrazeno 5868 krát
Autor: parles. Zveřejněno zde se souhlasem autora.Nastal čas, kdy už si můžeme občas dopřát něco vydatnějšího, tzv. nezdravého, ale o to chutnějšího, abychom se mohli lépe bránit sychravému počasí. Inspiroval jsem se na slovenském portálu Varecha.sk, ale recept jsem dost podstatně upravil a tak ho tady předkládám. Je možné použít vepřový lalok, nebo bůček, já mám raději lalok, připadá mi jemnější. Pracuji s lalokem z vepřové půlky, to je asi 1,3 kg.Ingredience 1 ks lalok vepřový
5 stroužků česneku
4 bobkové listy
2 větvičky rozmarýnu
1 chilli paprička
1 KL rychlosoli
90 g soli
1 l vody studené
Na 1. posypku:
paprika ostrá mletá
paprika sladká mletá
Na 2. posypku:
pepř černý
kmín
provensálské koření
to vše nahrubo podrcené v hmoždíři.
PostupVepřový lalok očistím ze spodní strany od krvavých částí, žláz a otřepků, rozříznu podél na dvě části. Ve skleněné, nebo kameninové nádobě přiměřené velikosti rozmíchám v 1 litru studené vody všechnu sůl a rychlosůl, přidám rozmáčknuté stroužky česneku, bobkové listy, rozmarýn a přetrženou chilli papričku. Do tohoto nálevu vložím maso a zatížím tak, aby bylo celé potopené. Pak dílo strčím do lednice a 5 dní si ho nevšímám.
Po uplynutí doby vyjmu maso , česnek a koření a vodu vyliji. V 1 litru čerstvé studené vody opět rozmíchám stejné množství soli – tentokrát už bez rychlosoli, vrátím zpět česnek a koření. přidám ještě 1 stroužek česneku a 2 bobkové listy. Maso vložím do pomalého hrnce, zaleji nálevem a zatížím tak , aby bylo potopené. Vařím na High 7 hodin. Pak slaninku opatrně vyjmu a ještě horkou posypu nejlépe přes sítko, nejprve ostrou a potom sladkou paprikou – ze všech stran. Druhou půlku pak nadrcenou směsí koření dle chuti a fantazie. Potom , ještě horké, na prkénku, nezakryté, vložím do lednice a nechám přes noc ztuhnout.
Pozn.: rychlosůl je možno vynechat, ta je tam jen kvůli lepší barvě. A vařit je samozřejmě možno i v normálním hrnci, ale nechat jen velmi pomalu táhnout.